Fra nedslidt bolig til supermoderne lejlighed

24 familier kan vende tilbage til supermoderne og energineutrale lejligheder, når renoveringen af det almene boligbyggeri Højbo er afsluttet til december

Annemette Tellefsen ved, hvad der venter hende, når lejligheden i Højbo på Borgmester Hassingsvej i Frederikshavn står klar til december: – F.eks. så ved jeg, at hvis man er hjemme en hel weekend og både vasker tøj og gulv, så bliver han bare så sur - ham smileyen, siger Annemette med et smil. Hun hentyder til det smileypanel med energistyring, der bliver sat op i hendes nye energineutrale lejlighed.
Panelet har fire smileyer - en for el, en for varme, en for vand, og en for fugt. Hvis Annemette f.eks. bruger mere el, varme og vand end beregnet, eller hvis der er for meget fugt eller dårlig udluftning i lejligheden, så vender de mundvigene nedad og kræver en adfærdsændring af beboeren.
- Jeg er lige nu genhuset i Sæby Strand, hvor der i lejlighederne er et smileypanel magen til det, vi får i Højbo. Derfor ved jeg, hvordan det fungerer, fortæller Annemette Tellefsen. Hun bliver en af 24 familier, der til december vender hjem til en boligblok, der kommer til at fremstå som den mest hippe i området med solceller på taget, gulvvarme i alle rum og det omtalte smileypanel, der fortæller, om man som beboer bor sundt og godt i sin lejlighed.

Fossilfrie lejligheder

Højbo, som Frederikshavn Boligforening i partneringsaftale med entreprenørvirksomheden Trigon kalder ”det nødvendige projekt”, er en boligblok midt i Frederikshavn med ældre almene boliger fra 1950. Blokken gennemgår lige nu en gennemgribende renovering samt energirenovering. 30 lejligheder bliver lavet om til 24 lejligheder i forskellige størrelser, fortrinsvis treværelses lejemål. De bliver tip top renoveret og ender som en energineutral løsning, der lever op til regeringens 2050 plan om et fossilfrit Danmark.Renoveringen har stået på siden begyndelsen af året og lejlighederne skal stå klar til december.
- Jeg er så heldig, at jeg er genhuset i lavenergibyggeriet Sæby Strand, så jeg har vænnet mig til at styre det her ventilationsanlæg, selvom tanken om at skulle styre det i begyndelsen gjorde mig lidt skeptisk, siger Annemette Tellefsen.
Det var kun Annemette, der valgte at blive genhuset i Sæby Strand. De fleste andre beboere ville hellere blive i lokalområdet i Frederikshavn: - Når jeg møder mine tidligere naboer er de meget nysgerrige efter at høre om den måde, vi kan styre energien på med f.eks. smileypanelet og om, hvordan det er at bo i en lejlighed med jævn varme hele året og ingen brug af el og varme. Det bliver jo lige sådan i Højbo, når vi kommer hjem dertil.

Vil gerne hjem nu

- Jeg er klar til at flytte hjem nu. Jeg har boet i Højbo i ni år og er rigtig glad for at bo i det område. Det er et godt sted, der ligger centralt, fortæller Annemette og indrømmer, at lejlighederne trængte til en renovering, da de var nedslidte, og det var svært at holde varmen om vinteren, når der var meget koldt.Når Annemette skal tilbage, får hun en ny lejlighed i Højbo. Hun skal flytte opgang og i stedet for en 2½ værelses lejlighed i stuen, får hun en 3 værelses lejlighed på 1. sal. Stuelejlighederne i det nye Højbo bliver nemlig handicapvenlige.
- Når jeg møder de gamle naboer rundt omkring i byen, eller da vi mødtes til rundvisning den 3. oktober, så er min fornemmelse, at folk glæder sig til at komme tilbage. De er spændte på, hvordan den gamle bygning kommer til at se ud, og hvordan det bliver at bo i et så moderne hus. Min fornemmelse er, at alle synes, at det er lidt sjovt at være del af sådan et nytænkende projekt. Jeg kan så fortæller dem, at man i hvert fald hurtigt kan vænne sig til, at det ikke er så fodkoldt mere, siger Annemette.
Lørdag den 2. november fra kl. 10-16 holder Frederikshavn Boligforening åbent hus. Her er alle interesserede velkommen til at komme forbi Højbo og se tre af de næsten indflytningsklare lejligheder.

Fakta om renoveringen

Der er balance i energiløsningerne i boligblokken Højbo. Blandt andet er bygningen og alle lejlighederne så godt isoleret, at gulvvarmen, der kommer fra varmepumpen med 120 meter jordboringer, kan holde lejlighederne varme. Den el, der holder varmepumpen i gang, kommer fra solcellerne på taget.I forhold til energirenovering bliver alle teknikker taget i brug:
•    Isolering og tætning
•    Nye vinduer og døre
•    Lavenergi installationer, belysning mm.
•    Afkøling af rum
•    Solceller på taget
•    Varmepumpe med lodrette jordboringer
•    Gulvvarme i alle rum
•    Ventilation med genvinding af varme
•    Energistyring med smileypanel, der giver et sundt og styrbart boligmiljø
•    Energiskole med viden og værktøjer til at spare på energien